3 × afrekenen met ongewenste mensen in beeld 

No comments
Een irritatiepunt bij veel fotografen: ineens komt er ongewenst een voorbijganger in je beeld. Of je staat eindelijk op die plek waarvan je maanden geleden al een super mooie foto in je reisgids had zien staan en dan blijkt het één grote mensenmassa te zijn. Hoe ga je hiermee om? Hieronder 3 tips:
 

1. Wees creatief

Brettos bar in Athene is super bekend bij toeristen. Ik vind dat niet zo gek, want ik werd meteen heel vrolijk van al die gekleurde flesjes. Maar in een kleine bar een foto maken zonder dat je iemand in beeld hebt, is bijna onmogelijk. Dus dan bedenk je een creatieve oplossing: door de mensen als silhouet in mijn beeld mee te nemen, vind ik ze hier juist een toevoeging.

De silhouetten vind ik in deze foto juist een toevoeging

2. Houd de tijd in de gaten

Hiermee bedoel ik niet alleen het tijdstip waarop je gaat fotograferen, maar ook de tijd die je jezelf gunt om de foto te maken. Ooit wachtte ik langer dan een halfuur om vanaf het dakterras van een warenhuis een foto te maken van een ander gebouw. Het kostte tijd, maar de mensen waren uit beeld. Ga je naar een plek waarvan je weet dat er veel toeristen komen? Probeer dan heel vroeg op te staan en de grote groepen mensen voor te zijn.

3. Ben Brutaal

Tja, en als er echt niets anders op zit dan moet je gewoon een beetje voordringen. Bij de Iguazu-watervallen op de grens van Brazilië en Argentinië worstelde ik mij met camera inclusief statief tussen de mensen door naar voren. In Parijs zette ik mijn vriend in als een soort verkeersregelaar, zodat ik toch die foto met lange sluitertijd kon maken. Dat voelt misschien een beetje ongemakkelijk, maar als je het resultaat van je foto’s ziet is het dat zeker waard!

In Parijs leidde mijn vriend de voorbijgangers achter mij langs.

Heb jij een van bovenstaande tips al eens toegepast? Of heb gebruik jij zelf een andere oplossing om om te gaan met ‘ongewenste gasten’ in je beeld?

Voor meer tips en foto’s: volg mijn Facebookpagina.

snappedbeheer3 × afrekenen met ongewenste mensen in beeld