3 tips voor het fotograferen met lange sluitertijd

No comments

Ik houd van fotograferen met een lange sluitertijd. Het geeft het beeld iets magisch en laat het echt tot leven komen. Als je wel eens geprobeerd hebt uit de hand te fotograferen met een lange sluitertijd, heb je vast wel gemerkt dat je foto al snel onscherp wordt. Hieronder drie tips voor het fotograferen met een lange sluitertijd.

De beweging van het water is nauwelijks zichtbaar door het gebruik van een lange sluitertijd.

1. Zet de camera op statief
Misschien denk je zelf dat je stilstaat, maar door bijvoorbeeld je ademhaling zul je altijd een beetje bewegen. Dat zorgt voor trillingsonscherpte, terwijl je natuurlijk wel een haarscherpe foto wil. Het statief biedt uitkomst. Heb je dat niet dan kun je nog altijd proberen je camera ergens op een muurtje te zetten (pas op dat die niet valt!) of je kunt gebruikmaken van een kersenpitkussentje voor meer stabiliteit.

2. Zet de vibratiereductie uit
Het klinkt gek, maar als je je statief gebruikt moet je de vibratiereductie uitzetten. Vibratiereductie is een functie op je camera die trillingen vermindert. De functie zal zoeken naar trillingen en als hij deze niet vindt omdat de camera op statief staat, zorgt juist het zoeken voor een minimale beweging en dat kun je terugzien in je foto. Dat wil je niet, dus zet de vibratiereductie altijd uit als je camera op statief staat.Door een lange sluitertijd te gebruiken zijn de langslopende mensen vervaagd en komt er beweging in de foto.

3. Gebruik de zelfontspanner of een afstandsbediening
Zelfs het indrukken van de ontspanknop zorgt voor trillingen. Gebruik daarom een afstandbediening zodat je de knop helemaal niet hoeft in te drukken of gebruik de zelfontspanner op de camera als je geen afstandbediening hebt.

Volg Snapped fotografie op Facebook en Instagram voor meer informatie, tips en leuke behind the scenes momenten.

 

snappedbeheer3 tips voor het fotograferen met lange sluitertijd